Veel inwoners ervaren helaas een grote afstand tot de politiek en het bestuur van de gemeente. GroenLinks is benaderbaar en betrokken bij onze inwoners. En we staan voor een actieve samenleving waarbij inspraak vanzelfsprekend is. Daarbij moet iedereen kunnen meepraten, en niet alleen diegenen die het hardste schreeuwen. GroenLinks wil het publieke belang vertegenwoordigen, zeker ook voor mensen die niet standaard hun stem laten horen. Zo willen we extra moeite doen om jongeren aan het woord te laten en ze kennis te laten maken met het bestuur van de gemeente, bijvoorbeeld met excursies of een jongerenraad of -burgemeester.
GroenLinks wil participatie per kern of buurt organiseren en daar geld voor reserveren. Met een zogeheten burger- of buurtbudget krijgen inwoners écht iets te zeggen over hun leefomgeving, met een eigen bedrag dat ze binnen kaders zelf kunnen besteden aan hun eigen buurt.
Tegelijkertijd kunnen we bepaalde onderwerpen niet overlaten aan individuele standpunten. Een voorbeeld daarvan is het klimaatbeleid. Het is dan wel zaak dat de gemeente transparant en open is over de te volgen koers en daar zoveel mogelijk draagvlak voor krijgt.
Toegankelijke en laagdrempelige verslaglegging van de gemeentelijke politiek is een voorwaarde voor deze transparantie. Vergaderingen moeten live te volgen en terug te kijken zijn. GroenLinks onderstreept het belang van de lokale journalistiek.
Als gemeente willen we ook toegankelijk en inclusief zijn. Alle communicatie van de gemeente moet begrijpelijk zijn. Laaggeletterdheid verdient extra aandacht. Ook willen we de (digitale) privacy van onze inwoners waarborgen. Digitalisering mag niet leiden tot ongelijkheid.