Het is in Velsen voor jongeren, starters en inwoners met lage en middeninkomens moeilijk om aan een woning te komen, ook al is de wachttijd voor een sociale huurwoning hier met drie jaar relatief kort. Ook is er een tekort aan woningen voor ouderen die niet meer volledig zelfstandig kunnen of willen wonen, terwijl hun aantal juist verder zal toenemen.
GroenLinks wil voldoen aan de door de provincie voorspelde behoefte van ongeveer 3000 nieuwe woningen in Velsen tot 2040. Dat doen we uiteraard energieneutraal en natuurinclusief, en zoveel mogelijk circulair en klimaatadaptief.
Maar met bouwen, bouwen, bouwen los je het woonprobleem nog niet op. Daarom kiezen wij voor wonen, wonen, wonen. Wij willen wonen bereikbaar en betaalbaar maken voor mensen die moeilijk een woning kunnen vinden. En de ruimte om te bouwen zoeken we met slimme oplossingen zoveel mogelijk binnen de huidige gebouwde omgeving. En dat kan ook gewoon. Zo sparen we het bijzondere groen in onze gemeente en tussen de kernen. GroenLinks kiest dus voor betaalbaar en eerlijk wonen en voor bouwen op de juiste plek.
Eerlijke kansen zijn ook leidinggevend in onze visie op werken. De werkloosheid in Velsen ligt met 3,5 procent onder het landelijk gemiddelde. We zijn nog wel erg afhankelijk van Tata Steel als grote werkgever, terwijl het hoogoventerrein ook ruimte biedt voor duurzame werkgelegenheid. Voor mensen die (nog) geen kans maken op betaald werk willen we dat de gemeente via het regionale loket IJmond Werkt! meezoekt naar alternatieven, zoals (om)scholing, stageplaatsen, participatiebanen of vrijwilligerswerk. Op al deze manieren doen mensen mee in onze samenleving.
Discriminatie op de arbeidsmarkt is een hardnekkig fenomeen. De gemeente moet een actief diversiteitsbeleid voeren en zelf voorbeeldwerkgever zijn.