De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Wachten kan niet meer: we moeten nú in actie komen. Gemeenten zijn hierbij onmisbaar: zij moeten concrete invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën (RES). Ook moeten de gemeenten ervoor zorgen dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron.

Velsen kan een bijzondere bijdrage leveren aan de energietransitie van Nederland. Vanuit onze zeehaven kunnen wij namelijk windparken op zee bouwen en onderhouden. Dit betekent ook nieuwe en groene werkgelegenheid in Velsen.

GroenLinks zorgt ervoor dat klimaat en duurzaamheid in Velsen bovenaan de politieke agenda staan en dat onze inwoners er actief over kunnen meepraten. Wij willen dat de energietransitie eerlijk verloopt. Ook mensen die weinig te besteden hebben moeten kunnen meekomen met de energietransitie. Wij willen te allen tijde voorkomen dat mensen door de energietransitie in financiële problemen komen en willen er dan ook voor zorgen dat de totale woonlasten van huishoudens met een lager inkomen niet stijgen.

We willen als gemeente het goede voorbeeld geven met de reductie van CO2 door verdere invulling van het Lokaal Klimaatakkoord: Velsen klimaatneutraal in 2050.

Ook gaan we uit van een circulaire economie waarbij grondstoffen hergebruikt worden. De gemeente geeft het goede voorbeeld en neemt maatregelen om de hoeveelheid restafval in Velsen te verminderen en de afvalstoffenheffing te verlagen.

“ NU IN ACTIE ”