(Anna van Heijst is statenlid)
In 2002 ging ik met mijn man mee op een werkbezoek aan Vietnam. Vanuit een opleidingsfonds in Nederland zou een project in Vietnam worden uitgevoerd. Een grote technische school zou boeken en apparatuur krijgen voor de leerlingen.
Het was een dure reis, ik ging voor eigen rekening mee en daarom besloten we er nog een week aan vast te knopen.
Ik verheugde me vooral op een vaartocht van twee dagen in de prachtige Halong Bay. Deze baai is benoemd tot werelderfgoed. De toppen van de bergen steken alleen nog boven water uit, de zee is prachtig blauw.
Zo stelde ik het me tenminste voor…
De realiteit was anders. Een paar van de grotten die zich in de bergtoppen bevinden waren door China opgekocht en de prachtige, miljoenen jaren oude stalagmieten en hematieten in de grot waren met lichtgevende verf beschilderd. Flikkerende stroboscopen en harde Chinese muziek, vreselijk!
Maar de grootste schok kreeg ik toen de buitenboordmotor van de boot iedere keer stopte omdat er zich grote lappen plastic indraaiden. Langzaam maar zeker kwamen wij in een soort vuilnisbelt terecht, een enorme brede stroom van petflessen, verpakkingen, poppetjes en allerlei andere plastic rommel. Een uitloper van de plastic soep in de oceanen. Alleen al tussen Hawaï en San Francisco ligt plastic soep met een oppervlakte van 8.6 miljoen vierkante kilometer. Er zijn in de wereld nog vier andere enorme `gyres`met plastic, die bij Vietnam telt eigenlijk niet eens mee.
Het laatste jaar ben ik mij daar steeds meer mee gaan bezighouden. Ik raakte in gesprek met Ruud Halbersma, voormalig PvdA-gemeenteraadslid. Hij ontwikkelt een materiaal vanuit aardappelmeel, waarvan allerlei producten kunnen worden gemaakt die op dit moment nog van plastic zijn. Door Ruud ontmoette ik Jesse Goossens, de schrijfster van het boek De Plastic Soup. En Maria Westerbos, o.m. wetenschapsjournalist en maker van TV-programma’s is. Dit leidde ertoe dat ik sinds februari van dit jaar voorzitter ben van de Plastic Soup Foundation in Nederland. Met als officieel doel “de aanwas van plastic afval in alle wateren te verminderen, en de toxiciteit van kunststof te verminderen om zo ecologische schade ondermeer aan de voedselketen te voorkomen”.
We streven er naar alle partijen en acties van groepen en particulieren die zich met dit onderwerp bezighouden te verenigingen in Nederland en ervoor te zorgen dat we onze kennis en daadkracht delen om de consument, maar ook de bedrijven en overheid bewust te maken van dit probleem. We zijn nog veel meer van plan, maar voorlopig zijn we heel hard aan het werk om de stichting handen en voeten te geven. Het bestuur is inmiddels gevormd.
Door mijn werk voor de Foundation ben ik in aanraking gekomen met een groep mensen in Dordrecht die er hard aan werkt om die stad `plastictasvrij`te maken (kijk voor info op http://gaathetzomee.nl/). Een geweldig initiatief, dat ik graag ook in deze regio zou willen vormgeven, in Velsen, Beverwijk en Heemskerk, want dat moet toch lukken met 3 wethouders voor GroenLinks in de IJmond? Het zou geweldig zijn als we met GroenLinks voor elkaar kunnen krijgen om in de drie IJmondgemeenten in ieder geval de gratis tasjes op korte termijn uit de winkels en van de markt af te krijgen!
Wie voelt ervoor om met mij dit project te gaan trekken?
Anna van Heijst
06 21573288
0251235398