Wethouder Floor Bal tekent op zaterdag 8 oktober 2016 het Bijenconvenant tijdens Festival Duurzame Helden Velsen.

Op 29 juni 2016 gaf de gemeenteraad van Velsen een krachtig signaal af door unaniem de motie ‘Convenant Bijenbescherming’ aan te nemen. De motie volgde op een inspreekactie van de Velsense imker Fleur Feij, die tijdens het actualiteitenuurtje voorafgaand aan de raadsvergadering de noodklok luidde over de bijensterfte.

In de motie riepen Groen Links, Christen Unie en D66Velsen de gemeente Velsen op om bijvriendelijk te zullen handelen, actief bij te dragen aan een gezonde leefomgeving van bijen (zowel wilde bijen als honingbijen) en onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. Ook het uitdragen van een bijvriendelijk handelen in de rest van de gemeente krijgt prioriteit.

Tijdens het Festival Duurzame Helden op zaterdag 8 oktober op Plein 1945 in IJmuiden zal voor jong en oud tussen 11-16 uur van alles te doen zijn en wordt er ook aandacht volop aandacht besteed aan de bij. Om 12.30 uur zal de wethouder van milieu, Floor Bal, namens de gemeente het ‘Convenant Bijvriendelijk handelen’ ondertekenen, dat is opgesteld door de Bijenstichting. Dit gebeurt bij de stand van het Pieter Vermeulen Museum en imker Fleur Feij. Bij deze stands kun je ook zien hoe je de honingbij en de wilde bij kunt helpen: bijvoorbeeld door je tuin te vergroenen, bijvriendelijke bollen te planten en bijenhotels op te hangen. Er zijn allerlei bijenproducten te koop en ook lekkere honing.

De bijen kwamen afgelopen zomer in Velsen al goed onder de aandacht toen bekend werd dat de gemeente zich voor de bijen wilde inzetten. Bij kinderboerderij Velserbeek mochten de allerkleinsten bijenknutsels maken. In het Pieter Vermeulen Museum is van 1 augustus tot eind oktober een tentoonstelling ‘Bijen’ te zien. In deze bijen-foto-expositie wordt veel informatie over bijen, hommels, wespen, zweefvliegen getoond en het belang van deze dieren gegeven. In augustus konden kinderen een workshop bijenhotels maken volgen. In de herfstvakantie wordt deze workshop opnieuw aangeboden.

Tevens is er een werkgroep opgericht met daarin GroenLinks Velsen, imkers Fleur Feij en Bert Veerman, de gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum om te zorgen dat het niet alleen bij een ondertekening blijft maar dat er ook actief mee wordt gewerkt.

Op De Dag van de Duurzaamheid, maandag 10 oktober, organiseert het Pieter Vermeulen Museum een gastles met imker Fleur Feij voor groep 4 van de Origon uit IJmuiden om te vieren dat het bijenconvenant is getekend. Uiteraard komt de Velsense bijenstand dan ook aan bod. Vervolgens mogen de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken en worden er bijenhotels gemaakt. Tot besluit bezoekt de groep de nieuwste tentoonstelling van het museum ‘Bos vol geheimen’.

Voor meer informatie:

- HiskeBrouwer, Pieter Vermeulen Museum / hiske.brouwer@pieter-vermeulen-museum.nl/ 06-47000355
- Iskandar Sitompul, fractievoorzitter Groen Links / i.sitompul59@gmail.com / 06-53758887
- Fleur Feij, imker uit Velserbroek info@metfleur.nl / 06-19640695