Werkbezoek IJmuider Reddingsbrigade

Zondag 22 april heeft de fractie van GroenLinks een werkbezoek aan de IJmuider Reddingsbrigade gebracht. Wij konden bij de overhandiging van de nieuwe reddingswagen in februari niet aanwezig zijn, maar wilden de toch eens kennismaken met het bestuur en een uitwisseling hebben over hun werkzaamheden en netwerken.

Hans Rozemeijer (voorzitter) en het bestuur onthaalde ons warm. Na een oriƫnterend gesprek over hoe de reddingsbrigade werkt, wat ze doen, en hoeveel vrijwilligers zij hebben kwam het gesprek meer op de organisatorische kant. De relatie met de VRK (Veiligheidsregio Kennemerland), politie, maar ook met de gemeente Velsen. De reddingsbrigade is erg afhankelijk van de gemeentelijke subsidies. De fractie verbaasde zich erover onvoldoende zicht in deze subsidieregeling te hebben. Logisch, want het betreft hier verschillende subsidies en een uitsplitsing hiervan is er niet. Daarmee was het belang van en voor de gemeente Velsen eigenlijk niet duidelijk. Ook dat maakt dat het werkbezoek zeer nuttig was. De fractie kreeg goed zicht in de zaken en is nu beter in staat hier binnen het politieke veld iets mee te doen. Wij gaan ons daar dan ook zeker in verdiepen, want het belang en functie van de reddingsbrigade is niet te onderschatten! De positie van de reddingsbrigade ten opzichte van de overige hulpdiensten is aanvullend. Ook is het een hele professionele organisatie, maar volledig drijvend op vrijwilligers. Een organisatie, die moet voldoen aan onnoemelijk veel eisen, gesteld door de overheid. Daar moet je zuinig op zijn.

Aan het eind van het gesprek, wat ruim een uur duurde kregen wij een rondleiding. De brigadepost is een goed opgezet gebouw met veel faciliteiten. We hebben de controlepost bekeken, en het materieel. Ook het nieuwe hulpverleningsvoertuig mochten wij uitvoerig bekijken. Een mooie, maar vooral praktische wagen. Een concept wat ontwikkeld is door de IJmuider Reddingsbrigade zelf. Bij ons afscheid kregen wij een boek over de geschiedenis van de brigade mee.

Behalve de plezierige ontvangst heeft het werkbezoek zijn doel getroffen. Wat de fractie er in praktijk mee gaat doen kunnen wij op dit moment niet aangeven, maar wel is ons duidelijk goed stil te staan bij de rol en functie van de IJmuider reddingsbrigade binnen Velsen en welke verantwoordelijkheid de politiek hierin dient te nemen.