Wil Velsen een Fun Valley?

Donderdag 9 februari werd de raad in een sessie geïnformeerd door 'Ontwikkelfonds' over de plannen voor 'Fun Valley Velsen'. Een recreatief familiepark, maar alleen haalbaar met een 36.000 m2 groot Outlet Centrum. Locatie: de Zuiderscheg.

Niets blijft zoals het is, dat weten wij. Vandaar de Visie Velsen 2025: als dingen veranderen, dan gestructureerd en passend in het doel dat wij voor ogen hebben. 'Kennisrijk werken in Velsen' is een visie, die ook ruimte biedt aan de ontwikkeling van het toerisme in onze gemeente. Als gemeente kan je per slot niet bouwen op één economische pijler. Bovendien heeft onze kust veel te bieden...maar moet dat voor velen nog duidelijk worden.

Ontwikkelfonds, bij monde van Jethro van Veen en Anita Meijering, vinden dat Fun Valley Velsen daartoe zal bijdragen. "Het zet Velsen op de kaart," menen zij. Maar die mening wordt niet gedeeld door de Velsense middenstand, die toch al moeilijke tijden doormaakt. Wat is de invloed van een 36.000 m2 groot Outlet Centrum op de middenstand van deze gemeente, maar natuurlijk ook die van Beverwijk en Haarlem? Kan een kledingszaak zijn kop nog wel overeind houden met zo'n centrum op schotsafstand, dat 7 dagen per week zal zijn geopend. Is het te vergelijken met Batavia Stad, dat behalve Lelystad geen andere woon/winkelkernen bedreigt. En gaan de bezoekers van de recreatieve attracties en de shoppers wel door naar IJmuiden voor een pilsje op het strand? En dan rijst nog de vraag, in hoeverre de infrastructuur deze ontwikkeling aan kan.

Het zijn allemaal vragen waarop GroenLinks niet direct antwoorden heeft, maar wij gaan ze zoeken. Onze eerste reactie op de plannen is negatief. Als eerste de locatie. Ja, de Zuiderscheg zal ooit gecultiveerd worden, maar moet dat met dit hoge gehalte aan commercie? Het blijft het recreatieschap Spaarnwoude (rust? natuur? dieren?). Een Landall Park, dan een Fun Valley...waar houdt het op of waar begint het weer: bij 'Sugar City' in Halfweg misschien (in de planning).

De plannen lijken volkomen in strijd met andere plannen, namelijk de ontwikkeling van het winkelcentrum IJmuiden, dat juist een impuls nodig heeft en geen bedreiging naast te deur. Ineens wordt door een aantal partijen behoorlijk voorbij gegaan aan de al bestaande angst bij de IJmuidense middenstand, dat de nieuwe panden in 'de Koopgoot' te duur zullen worden voor de plaatselijke middenstand en dat grote ketens deze panden zullen exploiteren. Piet Schouten, voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, verwacht met Fun Valley een doodsteek voor de Velsense winkeliers. En nee, het gaat niet alleen om kleding, maar om veel meer: schoenen, sportkleding, parfums, lingerie en alle andere goederen, die dit soort winkels ook verkopen. En dat allemaal lekker dicht bij elkaar, met de nodige horeca tussen de bedrijven (het kopen) door. GroenLinks is ook erg bang, dat de Lange Nieuw daar op dit moment niet tegenop zal kunnen.

Ik googlde voor een paar foto's en trof 'Fun Valley Velsen-AMSTERDAM' aan. De Zuiderscheg mag dan Velsens grondgebied zijn, maar of dit ook de naam zal zijn, die in een adem aan al deze Fun wordt verbonden is nog maar de vraag. Waar? In Velsen! Waar ligt dat? Bij Amsterdam! Oh, zeg dat dan!