Nieuwjaarsreceptie

Op zondagmiddag 4 januari 2015 hebben fractie en bestuur van GroenLinks Velsen een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie voor leden en genodigden gehouden in Oma’s kamer van café Middeloo in Driehuis.

De nieuwjaarsspeech van onze fractievoorzitter Iskandar Sitompul kunt u integraal lezen in dit nieuwsbericht.

Dank voor jullie aanwezigheid op deze schitterende dag.

Traditioneel zijn nieuwjaarsspeeches momenten van terugblikken en vooruitkijken. Zo niet vandaag. Ik wil het vandaag hebben over wat mij drijft in de politiek. Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat er steeds meer partijen zijn die duurzaamheid, milieu en groen hoog in het vaandel hebben. Ook dit zijn waarden die mij drijven. Maar voor mij maken deze waarden een essentieel en onlosmakelijk onderdeel uit van mijn wezen. Ik zal dat toelichten aan de hand van drie kernthema’s[1 ]:

  1. GroenLinks is voor mij een partij die staat voor iedereen en altijd:

Groen is leven in evenwicht. We gebruiken niet meer dan de aarde kan opbrengen en veroorzaken niet meer dan de aarde kan afbreken. We laten onze (klein)kinderen niet opdraaien voor onze ecologische schuldenlast.

Groen is eerlijk verdelen. We gunnen iedereen schone lucht, een gezonde leefomgeving en toegang tot de natuur. Gezondheid en geluk zijn niet alleen bestemd voor welgestelden.

Groen is leven in samenhang. De mens is maar een klein onderdeeltje van een complex ecosysteem.

  1. GroenLinks is voor mij een partij die staat voor het goede leven:

Groen is genieten van het leven. Van schoonheid, rust en ruimte. We zorgen ervoor dat de natuur bereikbaar blijft en dat kinderen vaak in het groen zijn.

Groen is ontspannen samenleven met tijd voor onszelf en tijd voor elkaar. We gaan niet mee in de tredmolen van steeds meer moeten kunnen en steeds meer moeten hebben. Werk en bezit zijn middelen, geen doelen.

Groen is zinvol leven. Niet het hebben maar het zijn, niet de prijs maar de waarde staat voorop. Groen leven geeft ruimte voor verdieping, ontplooiing en een menswaardig bestaan.

  1. GroenLinks is voor mij een partij die vertrouwt in oplossingen:

Groen is de menselijke maat. We bouwen aan een samenleving waarin mensen weer zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor voedsel, energie en natuur. We denken mondiaal en handelen lokaal.

Groen is een economie van de bloei. Een groene economie draait niet om toename van de winst, maar van de waarde voor mens, milieu en samenleving.

Groen is optimistisch en realistisch kijken naar de toekomst. De problemen zijn groot, maar de oplossingen ook. Overheden, burgers en bedrijfsleven zijn op allerlei plaatsen al bezig aan een cultuuromslag. Kleine en grote stappen brengen een groenere samenleving dichterbij!

Dat zijn zaken waar ik mij, net als afgelopen jaar, ook het komend jaar met jullie steun voor ga inzetten.

Ik wens iedereen hier aanwezig een in alle opzichten voorspoedig en Groen 2015.

 

[1] Bron: werkgroep Groene Waarden GroenLinks 12-01-2014